Santa Maria de Segueró

Aquesta església ja es troba documentada a principis del segle XI, en un document de l'any 1001. Setze anys més tard fou donada al bisbat de Besalú. La vida d'aquest bisbat fou efímera i l'any 1020, quan aquest va desaparèixer, va ser annexionada al bisbat de Girona.
En l'interior del temple es venera una bella imatge gòtica de la Verge Maria amb el Nen, policromada i tallada en alabastre al segle XIV. La Mare de Déu està asseguda i té el Nen assegut a la falda.


  • ARQUITECTURA

    L'església té una sola nau, capçada a l'est per un absis semicircular. En el segle XV es va sobrealçar el temple per doblar l'alçada de l'edifici. Posteriorment també es va remodelar tot l'interior i se li van afegir altres dependències. L'absis estava decorat amb un fris d'arcuacions llombardes, dintre de les quals s'obren unes petites espitlleres. A sobre trobem un fris de dents de serra i la cornisa de la coberta romànica. Malauradament aquesta decoració està bastant deteriorada i fins i tot s'ha perdut completament en alguns punts.
    S'accedeix al temple per una porta situada en el mur oest. Està formada per tres arcs en gradació, timpà llis i llinda, segons els models de portes del segle XII típiques del Rosselló, de l'Empordà i de la Garrotxa.
    La porta encara conserva el forrellat i els tiradors de tradició romànica.

Font: http://www.artmedieval.net