Santa Magdalena de Jonqueres o de MaiÓ

Actualment se la coneix amb el nom de Santa Magdalena de MaiÓ, per˛ antigament fou l'esglÚsia del priorat de Santa Maria de Jonqueres.
No el trobem documentat en cap text fins al segle XIII, malgrat ser anterior a aquesta data.
El lloc de Jonqueres sÝ que el trobem documentat ja a l'any 978. El priorat depenia del monestir de Santa Maria de Vallbona, al bisbat d'Elna. Del priorat nomÚs es conserven algunes dependŔncies, convertides en mas, i l'esglÚsia.

  • ARQUITECTURA

    En el segle XV el temple fou fortificat i s'augmentÓ l'alšada dels murs. En una restauraciˇ recent s'han eliminat aquests afegits, retornant al temple l'alšada original.
    L'esglÚsia va ser comenšada en el segle XI, tot i que la majoria del temple actual correspon al segle XII o principis del XIII. EstÓ formada per una ˙nica nau rectangular acabada per llevant amb un absis semicircular. En el centre podem veure una finestra de mig punt i de doble esqueixada.
    Sota les teules encara es poden veure algunes lloses de pissarra que formaven part de la teulada original, les quals es recolzen en una motllura esculpida amb motius geomŔtrics, boles i una cara humana. La nau estÓ coberta amb una volta apuntada. Sobre la porta veiem l'element mÚs interessant de tot el temple: una finestra de mig punt, decorada amb dues arquivoltes esculpides amb motius geomŔtrics.
    La mÚs exterior estÓ decorada amb un cilindre que ressegueix l'escalonament de les dovelles, interromput de manera perpendicular per dotze peces rectangulars. ╔s una decoraciˇ que tambÚ trobem en el monestir de Vallbona de les Monges o a Santa Maria de Cistella. La mÚs interior estÓ decorada amb mitges boles i es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits.

Per saber-ne més...