Sant Martí de Dosquers

Les notÝcies que tenim de l'esglÚsia de Dosquers sˇn molt tardanes i no serÓ fins l'any 1278 que apareix citada en el testament de Pere de Castellnou, bisbe de Girona, que posseïa el castell de Dosquers i exercia la jurisdicció civil al lloc, s'esmenta com "Sancti Martini de Duobus cheris", mentre que en les Rationes decimarum del bisbat de Girona dels anys 1279 i 1280 es documenta com "ecclesia de Duobusqueriis".

  • ARQUITECTURA

    L'esglÚsia es va construir en el segle XII, per˛ ha patit nombroses modificacions. Inicialment es va edificar amb una sola nau, coberta per una volta de canˇ i acabada en un absis semicircular.
    L'absis conserva la cornisa i les mŔnsules llises on es recolza, que indiquen a quina alšada estava la coberta original, abans del sobrealšament que s'hi va fer. TambÚ se li van afegir quatre capelles laterals i una sagristia.
    L'absis conserva la cornisa i les mŔnsules llises on es recolza, que indiquen a quina alšada estava la coberta original, abans del sobrealšament que s'hi va fer. TambÚ se li van afegir quatre capelles laterals i una sagristia. La porta i la finestra emplaçada a la façana de ponent estÓ formada per quatre arcs en gradaciˇ, llinda i timpÓ, a l'estil de les esglÚsies rurals de la Garrotxa d'aquell segle.
    Just al damunt veiem una finestra de mig punt, tambÚ amb quatre arcs en gradaciˇ. La motllura de la fašana ens indica el sobrealšament de la nau. El campanar de torre quadrada va substituir l'anterior de cadireta.